Je hebt gekozen voor:

aandoeningen

Golfblessure

Tijdens het golfen krijgt de pols te maken met grote druk en krac... Lees meer

Cubital tunnel syndroom

Het bekende ‘telefoonbotje’ is de zenuw die we voelen wanneer... Lees meer

Carpaal tunnel syndroom

Bij het carpaal tunnel syndoom (CTS) komt de middenhandszenuw kle... Lees meer

Botbreuk

Het meest duidelijke symptoon van een botbreuk (fractuur) is gewo... Lees meer

Skiduim

De skiduim is het meest voorkomende armletsel bij skiërs. Hierbi... Lees meer

Scafoïdfractuur ongenezen

U heeft het scafoïd gebroken, een scheepvorming handwortelbotje.... Lees meer

Meestgestelde vragen

Algemene vragen

Hoe maak ik een afspraak?

U gaat hiervoor naar de Postcode Locator op deze website. U komt hier terecht door te klikken op 'Vind een specialist bij u in de buurt'. Vul uw postcode in en de contactgegevens van de dichtsbijzijnde specialist verschijnen in beeld.

Het ik een doorverwijzing nodig?

Ja, een doorverwijzing van uw huisarts is noodzakelijk.

Wat moet ik meenemen naar een eerste afspraak?

Om u goed te kunnen helpen, hebben wij de doorverwijzing van uw huisarts en uw actuele medicijnlijst nodig. U kunt deze lijst aanvragen bij uw apotheek.

Wordt mijn behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Hand- en polschirurgie wordt vergoed vanuit het basispakket. Hoeveel u vergoed krijgt, hangt af van de vraag of uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met het ziekenhuis waar u behandeld wordt. Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het behandelende ziekenhuis, dan bestaat de kans dat deze zorg alleen deels wordt vergoed. Twijfelt u of dat bij u het geval is? U kunt dit altijd bij uw zorgverzekeraar navragen.

Over klachten

Wordt mijn klacht erger of verandert deze in de toekomst?

De hevigheid van pijnklachten en hoe u deze ervaart, is erg veranderlijk en afhankelijk van het soort aandoening. Klachten na een ongeluk zorgen bijvoorbeeld voor snellere slijtage van uw gewrichten. Deze klachten kunnen verergeren als ze niet op de goede manier worden behandeld. Heeft u last van overbelasting? Neem dan rust, omdat de klachten anders blijven bestaan en verergeren. Lichte verstuikingen en kneuzingen lijken vaak onschuldig, maar kunnen wel stijfheid in gewrichten veroorzaken. Als uw klachten na drie weken nog steeds aanhouden, is het verstandig om een specialist te bezoeken. U mag ons altijd bellen met vragen.

Kan mijn klacht na de operatie terugkomen?

Wij kunnen helaas niet de garantie geven dat klachten volledig verholpen zijn of nooit meer terugkomen na een behandeling. Een aantal klachten is heel goed te verhelpen, andere klachten zijn moeilijker onder controle te krijgen. Wij geven tijdens een consult duidelijk uitleg over de behandeling van uw klacht en de nazorg. U weet dus van tevoren wat u kunt verwachten.

Onderzoek

Hoe worden eventuele onderzoeken uitgevoerd?

Soms is er aanvullend onderzoek nodig om de klacht of de juiste behandelmethode te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een röntgenfoto, MRI-scan of een handanalyse zijn. Bij een handanalyse kijkt de handtherapeut samen met u naar de verbinding tussen uw klacht en uw dagelijkse bezigheden en uw werk.

Wat ga ik voelen en ervaren tijdens een onderzoek?

Zowel tijdens een onderzoek als een operatie voelt u geen pijn. U voelt wel de aanraking door de specialist. Bij sommige operaties voldoet een plaatselijke verdoving, bij andere behandelingen wordt de hele arm verdoofd. In een enkel geval gebeurt de operatie onder narcose. Uw hand- en polschirurg en de anesthesist bespreken samen met u welke verdoving de beste optie is. U kunt altijd uw eigen voorkeur uitspreken.

Behandeling

Krijg ik een injectie?

Bij sommige aandoeningen is het mogelijk dat een injectie met ontstekingsremmende medicijnen uw klachten verminderen of verhelpen. Deze injectie bestaat uit corticosteroïden in combinatie met verdovingsvloeistof. Hierdoor kunnen klachten volledig of voor een periode verdwijnen. Het resultaat is van tevoren helaas niet te voorspellen.

Krijg ik bijwerkingen van een injectie?

Er kan plaatselijk een zwelling door een kleine bloeding omstaan. Soms is de plaats van de injectie een tijdje gevoelig nadat de verdoving is uitgewerkt. Mensen met diabetes merken mogelijk dat de suikerspiegel kan wisselen. Dit is een tijdelijke reactie. We plaatsen overigens geen injectie als de bestemde plek ontstoken is.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik vóór de operatie nemen?

Wij leggen u dit uitgebreid uit tijdens uw consult en bij de voorbereiding op uw operatie.

Wat mag ik wel en niet doen voor de operatie?

Wij leggen u dit uitgebreid uit tijdens uw consult en bij de voorbereiding op uw operatie.

Krijg ik vooraf aan de operatie informatie over verdoving, anesthesie en nazorg?

Absoluut. U krijgt vooraf uitgebreide uitleg en informatie over wat u kunt verwachten.

Zijn mijn klachten weg na de operatie?

Uw klacht kan als gevolg van de operatie voor korte tijd groter worden. Zelfs als een operatie technisch is geslaagd, bestaat het risico dat u uw klacht blijft houden. Dit risico verschilt per aandoening. We bespreken dit risico met u tijdens het consult.

Zijn er risico's verbonden aan een operatie?

Iedere operatie brengt risico's met zich mee. Denk hierbij aan een infectie, nabloeding, pijn, littekenvorming en stijfheid van uw hand of pols. De risico's zijn enorm klein, maar wij vinden het belangrijk dat u ervan op de hoogte bent.

Moet ik iemand meenemen of kan ik zelf terugrijden?

U mag na de operatie niet zelf autorijden. Laat u dus vooral naar huis brengen door een bekende of een taxi.

Wat mag ik wel en niet eten na de operatie?

Wat u wel en niet mag eten, is afhankelijk van het type verdoving dat u krijgt. Wij geven u hierover informatie bij het plannen van uw operatie.

Kan ik in het ziekenhuis bij iemand terecht met vragen?

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. U krijgt van ons een folder mee met contactgegevens waarmee u altijd iemand kan bereiken.

Wordt mijn familie op de hoogte gehouden tijdens een ingrijpende operatie?

Wanneer u dit heeft afgesproken, belt de specialist na de operatie uw contactpersoon. Maar vaak is het mogelijk om zelf te bellen, zeker wanneer er geen narcose nodig was bij de behandeling.

Na de behandeling

Hoe verzorg ik de operatiewond?

Iedere ingreep vraagt om een andere nazorg. U krijgt hierover uitleg tijdens uw consult. U vindt deze informatie ook in de folder die wij meegeven.

Met wie neem ik contact op bij eventuele problemen na de operatie?

Hand en Pols is 24 uur per dag bereikbaar. Wij geven u tijdens uw consult ook een folder mee. Hierin leest u wie u kunt bellen bij eventuele problemen.

Wat kan ik zelf doen om snel te herstellen of pijn en klachten na de operatie te verminderen?

Wij geven advies en zo nodig oefeningen mee om te herstellen. Hoe meer u zich houdt aan onze adviezen, des te sneller verloopt het hersteltraject. Hand- en polsklachten duren gevoelsmatig altijd langer dan u zou willen, omdat u uw handen bij bijna alles gebruikt in het dagelijks leven.

Hoe lang duurt de nabehandeling?

Het duurt gemiddeld vier tot zes weken totdat u weer hersteld bent. U krijgt informatie over de nabehandeling tijdens het consult. Wilt u nu al meer weten? Kijk dan op deze website bij de informatie over uw klacht.

Hoe snel mag ik mijn hand of pols weer gebruiken?

Het duurt gemiddeld vier tot zes weken totdat u weer hersteld bent. U krijgt informatie over de nabehandeling tijdens het consult. Wilt u nu al meer weten? Kijk dan op deze website bij de informatie over uw klacht.

Kan ik mijn hand of pols straks weer volledig gebruiken?

Bij de meeste klachten die wij behandelen, stellen wij ons inderdaad als doel dat u uw hand of pols weer volledig kunt gebruiken. Bij meer ernstige klachten is een volledig herstel helaas niet altijd haalbaar. Bij recente klachten zijn uw kansen beter dan bij aandoeningen waar u al meerdere jaren last van heeft. We bespreken uw herstel ook tijdens het consult.

Mag en kan ik straks weer autorijden, motorrijden of fietsen? Zo ja, hoe snel mag dat weer?

Of en wanneer u dit weer mag doen, is afhankelijk van uw klacht en de behandeling of operatie. Bij de nabehandeling is bijvoorbeeld soms een spalk of gips nodig. Het is dan niet aan te raden om te gaan autorijden. We geven hierover van tevoren uitleg. U kunt ook alvast meer hierover lezen bij de informatie over uw klacht.

Vind een handchirurg bij u in de buurt

Hand en Pols is hét landelijke netwerk van academische en regionale ziekenhuizen. De aangesloten handchirurgen werken nauw samen en delen hun kennis. Hoge kwaliteit, wetenschappelijk onderzoek en goede zorg is daarbij het uitgangspunt. Door dit samenwerkingsverband kunnen zij u het beste helpen. Hand en Pols is nadrukkelijk geen privékliniek.